Logaško prvenstvo v savate combatu poln akcije in preobratov, gost reper Trkaj

 25. avgusta smo se v lepem okolju Grajskega parka v Logatcu zbrali ljubitelji in ljubiteljice borilnih športov, da bi si ogledali zanimivo tekmo v savatu.

 Tokrat ni šlo za lahki kontakt (assaut), pač pa so se udeleženci pomerili v polnem kontaktu (combat).

 
Kaj pravzaprav je savate combat?

Za razliko od assaut-a, kjer je pomembno pravilno izvajanje tehnike, kombiniranje različnih prvin in kontroliranje udarcev, gre pri combat-u za bolj realistično borbo – udarci so močni in učinkoviti. Za izvajanje takih udarcev morajo biti borci dobro telesno pripravljeni, saj potrebujejo veliko moči in vzdržljivosti, da lahko udarjajo z vso silo. Sama borba je naravnana k učinkovitosti, zato se tudi nabor največkrat izvajanih udarcev zoži – če v assaut-u večkrat vidimo obrate in druge atraktivne prvine, je tega v combat-u le za vzorec. Ker gre pri savatu za obuto borjenje, se tako pri ročnih kot pri nožnih udarcih v določenih primerih sliši značilno ''pokanje'', ki je še dodaten dokaz, da borca izvajata tehnike ''na polno''. Za laika najbolj opazna razlika pa je v tem, da se combat izvaja v pravem boksarskem ringu, kar da takim tekmovanjem še dodaten ''fajterski'' pridih.

 

Kako je bilo v Logatcu?

Že sama številčnost publike je pričala, da je za dogodek veliko zanimanja. Med borbami je bilo tudi veliko vzklikanja in spodbujanja tekmovalcev. Kako bi tudi bilo drugače, ko pa je bilo prikazano tako zelo navdušujoče! Verjetno je le malokdo pod ringom ostal ravnodušen.

 Obe dekleti in vsi fantje so namreč pokazali veliko borbenosti, vztrajnosti in nenazadnje znanja.  Vsi tekmovalci so se pomerili v treh rundah po dve minuti in v tem času smo lahko slišali veliko pokanja in precej zadetkov. O tem, da so v ringu v resnici le tekmovalci in ne pravi nasprotniki, so pričali tudi prijateljski stiski rok in celo objemi tekmovalcev takoj po končani zadnji rundi.

 

 

 

 

 

 

 


 


Da pa se ne bi vse vrtelo le okoli savata, je organizator tekme (KBV Logatec) poskrbel tudi za popestritev med borbami. Zabaval nas je raper Trkaj, po ringu pa so se sprehodila tudi dekleta z zanimivimi pričeskami, ki so nosila table z napovedjo rund in podeljevala pokale zmagovalcem. Po končani prireditvi pa smo se lahko zabavali v bližnjem lokalu.

 

 

 

 

Oglejte si odlomke borb iz Logatca

Kaj pa rezultati?

Kjer je tekma, so nujno in neizogibno tudi poraženci in zmagovalci. Pogum in vztrajnost so pokazali prav vsi, a le nekateri od njih so odšli domov s pokalom.

1. mesto ženske Tamara Strnad

2. mesto ženske Marina Dobnik

2. mesto moški težka kategorija Mišel Ožegovič

1. mesto moški absolutna kategorija Sašo Weixler 

 

 

 

Za konec  pa....

Ker je savate combat že malo bolj resna ''igra'', nanjo ne pristane vsakdo. Stopiti v ring in se prepustiti močnim udarcem (tudi če si zelo dober, jih gotovo nekaj prestrežeš), ni mačji kašelj. Marsikdo od tistih, ki že trenirajo savate assaut, je najbrž z občudovanjem gledal v ring. In marsikdo od tistih, ki za savate še nikoli ni slišal, je najbrž z zanimanjem vzel letak organizatorja, ki je vabil k jesenskemu vpisu. Je zamikalo tudi tebe? Zakaj pa ne bi poskusil(a)?  Prav mesec september je mesec vpisa!

Če je assaut igrivo izhodišče, je combat logično nadaljevanje, izziv in preseganje samega sebe. Potrebuješ le nekaj vztrajnosti in zanesljiv klub z dobrim trenerskim kadrom. Tega pa je - sodeč po dogajanju v Logatcu – v KBV Ljubljana dovolj. Tako da je čisto izvedljivo, da se nekega dne tudi ti pomeriš v ringu…

 

Za konec še čestitamo organizatorju tekme (KBV Logatec) in te vabimo, da se kot opazovalec ali aktiven udeleženec pridružiš rastočemu savaterskemu dogajanju v Sloveniji in začneš z vadbo pri najboljših trenerjih.

Ne prezrite

osebni trener boks-kickboxing

utrip sampiona

boks-kickboxing-mma-ljubljana

boks-za-otroke-ljubljana

troia logo1

konex

razgibajmo-ljubljano-logo