Ekipa KBVLJ (FCL) se odpravlja na EP v savate assautu!

Konec meseca, točno 31.oktobra, se bo slovenska reprezentanca v savatu – francoskem boksu assaut odpravila na Evropsko prvenstvo, kjer se bo pomerila z ostalimi evropskimi ekipami.

Ker se bo v Belgijo odpravilo tudi nekaj naših članic in članov, nas je zanimalo, kakšno je trenutno razpoloženje med našimi predstavnicami in predstavniki, nekaj splošnih zadev pa je povedal tudi vodja KBV LJ (FCL).

Najlažja tekmovalka,Mojca Mežek, ki bo tekmovala v kategoriji do 48 kg, se je udeležila že več tekmovanj, med drugim tudi svetovnega prvenstva lani v Franciji. Tam je po zmagi nad Italijanko in Japonko izgubila proti Rusinji in tako osvojila tretje mesto. Borba z Rusinjo je bila precej izenačena, vendar jo je veliko izkušenejša in mnogo spretnejša Rusinja navsezadnje premagala. Mojca zase pravi, da je letos veliko bolj sproščena kot lansko leto, ko se je takšnega tekmovanja udeležila prvič. Zato pričakuje predvsem sproščeno in pametno borbo. Verjamemo, da tako tudi bo!

 
Izkušena tekmovalka Marina Dobnik se bo z nasprotnicami pomerila v kategoriji do 56 kg. Svoje znanje in sposobnosti je dokazala že lani, ko je v svoji kategoriji osvojila srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu. Tudi na evropskem prvenstvu bo dala vse od sebe, da bo pokazala čim več. Svoje znanje je v dolgih mesecih treningov še izpopolnila in nadgradila, saj se je podala tudi v polni kontakt - combat. Njeno izhodišče je gotovo letos še boljše, tako da z optimizmom pričakujemo izide njenih borb.

Tamara Strnad bo nastopila v kategoriji do 60 kg. Lansko svetovno prvenstvo se ni izteklo čisto po njenih pričakovanjih. Bilo je sicer razburljivo in nepozabno, a nekaj grenkobe le ostaja: imela je le eno borbo - torej le eno možnost pokazati znanje. A v športnem duhu priznava, da je upravičeno izgubila. Letos se odhoda na EP zelo veseli in upa na najboljše. Čuti pa seveda tudi nekaj vznemirjenosti in živčnosti. Z rezultatom se ne obremenjuje, potrudila se bo po najboljših močeh, za katero mesto bo to zadostovalo, pa se bo pokazalo v Belgiji. Dodaja še, da je veliko odvisno tudi od žreba in kot vsi ostali, se tudi ona želi srečati z najboljšimi nasprotniki čim kasneje. Tamara, da bi ti bil žreb čim bolj naklonjen!


 

 

Tina Turk bo zastopala Slovenijo v kategoriji do 65 kg. Na lanskem svetovnem prvenstvu je nastopila v kategoriji do 70 kg in se že v prvi borbi pomerila s Francozinjo, ki je kasneje postala prvakinja v tej kategoriji. Zato kakšnega vidnejšega rezultata ni dosegla in kot sama pravi, je temu nekoliko botrovalo tudi pomanjkanje izkušenj. Je bila pa udeležba na SP zanjo velika vzpodbuda za nadaljnje delo. Tako je vse leto pridno pilila tehniko, v zadnjih tednih pa se precej ukvarja tudi s taktiko in analizo borb iz preteklega leta. Kot je ugotovila med pripravami na EP, pa tudi telesno sploh ni slabo pripravljena, zato od sebe na tekmi pričakuje maksimum, o rezultatih pa ne razmišlja preveč. Mi pa smo prepričani, da ob vsem tem rezultati ne bodo izostali!

Naš edini moški predstavnik, Vladimir Robič, bo tekmoval v kategoriji do 85 kg. Tudi on ima že kar nekaj izkušenj. Kot vsi, si tudi on želi, da bi bil žreb nasprotnikov čim bolj ugoden in da ne bi prihajalo do kakšnih poškodb. Upa na čim boljši rezultat, kakšnih posebnih občutkov pa pred odhodom nima. Takole redkobeseden glede EP poslušalca takoj spomni na tisti rek o tihih vodah, ki bregove derejo…

 

Kako pa je odhod na EP pokomentiral vodja kluba in glavni trener?

Sašo Weixler je mnenja, da so tekmovalci zelo pomemben del kluba, saj se preko njih kaže kvalitetno delo na tehnično-tekmovalnem področju. Preko tekmovalcev in njihovih rezultatov se veča prepoznavnost kluba in so hkrati dobra promocija za klub. Glede na prejšnje leto, ko se je ekipa KBV LJ (FCL) udeležila SP in posegla po velikem številu medalj, bi lahko upravičeno pričakovali kakšno novo medaljo v zbirki. Prepričan je, da je ekipa naredila en korak naprej na tekmovalnem nivoju, pa tudi priprave so potekale že poleti in še potekajo v okviru zmožnosti, tako da ocenjuje, da so tekmovalci/ke dobro pripravljeni. Pravi pa tudi, da je napovedovanje rezultatov težka naloga, saj izid ni odvisen le od pripravljenosti posameznega tekmovalca/ke na tekmovanje.

 Ne moremo si kaj, da ne bi opazili prevladujoče zastopanosti žensk v ekipi KBV LJ (FCL LJ). Sašo Weixler je glede tega povedal: ''Savate je zelo popularen tudi med ženskami; pa ne samo rekreativno, tudi tekmovalno. Ker je savate assaut ''dotikalno'' borjenje, kjer je poleg doseženih točk pomembna tudi tehnika, se tovrstnih tekmovanj udeleži veliko punc. Konkurenca je med ženskami manjša kot pri moških in naša ženska ekipa zaseda tudi večji del slovenske reprezentance. V moški kategoriji imamo letos enega zastopnika. Priprav se je udeleževal tudi Mišel, naš trener in prav tako izkušen tekmovalec, a smo v njegovi kategoriji letos prepustili možnost tekmovanja tekmovalcu iz drugega kluba, vse v okviru dogovorov.''

Glede celotne slovenske reprezentance je glavni trener KBV LJ (FCL LJ) ugotovil, da se je oblikovala močna ekipa, ki jo zastopajo člani vseh klubov. Navdušujoče je, da imamo ekipo, ki nastopa na assaut tekmovanjih in ekipo, ki nastopa na combat tekmovanjih. Iz leta v leto se veča udeležba na tujih tekmovanjih in tekmovalci imajo vsako leto več novih izkušenj. Poleg tega meni, da bo savate v prihodnosti še bolj priljubljen. In zaradi vsega tega mu napoveduje svetlo prihodnost.

 Za konec pa je seveda dodal še sporočilo za tekmovalke in tekmovalce: ''Ekipi želim, da se čim bolje odreže in da nabere nove izkušnje na poti tekmovalnega udejstvovanja v savatu.''

 

Ne prezrite

osebni trener boks-kickboxing

utrip sampiona

boks-kickboxing-mma-ljubljana

boks-za-otroke-ljubljana

troia logo1

konex

razgibajmo-ljubljano-logo