Uspešen nastop na prestižni gala prireditvi Savate Carolo Trophy

Tričlanska ekipa, ki je 10. novembra odšla v Belgijo na gala tekmo v savate combatu, je srečno prispela domov.

 

Trije slovenski predstavniki so se udeležili prireditve Savate Carolo Trophy, ki je potekala že drugo leto. Organizatorji so k sodelovanju poleg francoske in italijanske letos prvič povabili še slovensko ekipo. Čeprav imajo samo v Belgiji savate klubi ogromno članov, se organizatorjem takih vrhunskih srečanj zdi, da je prihodnost v mednarodnem povezovanju in izmenjevanju izkušenj. V tem duhu želijo nadaljevati tudi v prihodnje in upajo, da bodo v roku petih let vzpostavili eno največjih evropskih gala tekmovanj.

 

Simon Merlak, tekmovalec KBV Logatec, Leon Brenčič iz KAP v vlogi spremljevalca in tekmovalec FCL Sašo Weixler so z udeležbo na tekmi zadovoljni. Tekmovalca sta bila sicer poražena, a z zelo majhno razliko. Že to je samo po sebi uspeh, saj gre pri polnokontaktnem savatu za športno disciplino, ki se v Sloveniji šele uveljavlja. Zaradi tega pogoji za trening niso najboljši, vrhunskih tekmovalcev ni veliko in ekipa šele pridobiva potrebne izkušnje s takih tekmovanj. Zaradi vsega tega je tako uspešna udeležba za slovensko ekipo velik uspeh in spodbuda za nadaljnje delo.

 

 

Sašo Weixler je o dogajanju v Belgiji povedal tole:
Kako komentiraš svojo borbo?
Kot sem povedal že v predhodnem intervjuju je šlo za gala prireditev, v kateri sem se pomeril v 5 rundah po 2 minute. Taktika, ki sem jo napovedal, se je zelo dobro obnesla, saj sem z veliko izmikov in gibanja eliminiral precej nasprotnikovih napadov. Hkrati sem na trenutke silovito napadel nasprotnika in ga nekajkrat uspešno zadel.

 

 

 


 

 

Kakšno je bilo vzdušje na celotni prireditvi?
Vzdušje je bilo zelo sproščeno. Belgijci so nas lepo sprejeli in ko smo bili tam tudi dobro poskrbeli za nas. Ogledali smo si središče mesta, povabljeni smo bili v mestno palačo kot posebni gostje. Zelo dobro smo se razumeli tudi z drugimi ekipami, s katerimi smo bili ves čas v stiku. Sama prireditev je bila izpeljana na visokem nivoju, po moji oceni se je v dvorani nabralo več kot 500 privržencev savateja, poleg fightov (borb) so se zvrstile tudi razne predstavitve in za publiko zanimivi nastopi.

 


 

 

 

Kako je, ko se boriš pred tujim občinstvom?
Tukaj podpore skoraj nismo imeli. Publika lahko zelo veliko naredi, da spodbudi nasprotnika pri borbi. Seveda moraš pa sam popustiti in dati povod nasprotniku, da se mu odpre. Imam že izkušnje iz takih borb, ko med gledalci praktično nisem imel pristaša na svoji strani, tako da se poizkušam maksimalno osredotočati na borbo.

 

Koliko borb je bilo ta večer? Morda tudi kakšna ženska borba?
Tudi ženske so imele eno borbo, ki pa je nisem uspel videti, ker sem se pripravljal na svojo borbo. Skupaj mislim, da se je zvrstilo 9 fightov. Moj je bil zadnji, fight večera, in se je končal zelo pozno, ob približno pol enih zjutraj.


Kako so obiskane take prireditve v tujini?
Klubi v tujini so dobro povezani z ostalimi klubi in so tudi veliki v primerjavi z našimi. Zdelo se mi je, da je bilo ogromno privržencev iz kluba, ki je organiziral to prireditev. Nekaj reklame smo videli tudi po mestu, kjer smo se dopoldne sprehajali, tako da je sigurno tudi kakšen drug privrženec savata prišel pogledati.

 

Po besedah tistih, ki so gledali Sašota Weixlerja v ringu, je bil precej izenačen z nasprotnikom. V tretji rundi je bil zelo blizu temu, kar je pravzaprav cilj v savate combat borbi – knockoutiranju nasprotnika. Zdržati 5 rund borbe ''na polno'' pa je že samo po sebi dokaz, da gre za dobro pripravljenega tekmovalca. Prav gotovo si bo v prihodnje priboril še marsikatero odličje. Ob tej priložnosti mu tudi čestitamo za tokratni uspeh.

 

 

 


 

 

Udeležba na tej tekmi ni bila dosežek le za oba tekmovalca, pač pa bo odprla tudi kakšna nova vrata v svet atraktivnega polnkontaktnega (combat) savata. Načrtov in želja je okoli tega v Savate zvezi Slovenije kar precej. Kerse combat in assaut lahko dobro povezujeta in ker slovenski tekmovalci v assautu dosegajo tako lepe uspehe, ni razloga, da ne bi dobro nastopali tudi v combatu. Po drugi strani pa je combat borba vendarle stopnička višje in je primerna za tiste, ki so po srcu zagreti za tak način borbe. Priprava na combat je veliko bolj zahtevna, saj udarci na polno poberejo veliko moči, slabo pripravljen tekmovalce pa tvega tudi poškodbe. A kvalitetno delo v klubih dokazuje, da ekipe lepo napredujejo, zato bo slovenski savate v prihodnosti gotovo nizal tudi uspehe na combat tekmah.

 

Lahko si ogledate članek ki so ga objavili v Ekipi  

 

 

Ne prezrite

osebni trener boks-kickboxing

utrip sampiona

boks-kickboxing-mma-ljubljana

boks-za-otroke-ljubljana

troia logo1

konex

razgibajmo-ljubljano-logo