Tečaj samoobrambe uporabe solzilca - plinskega razpršilca uspel
Featured

Tečaj samoobrambe uporabe solzilca - plinskega razpršilca uspel

V soboto 2.decembra smo uspešno izvedli enodnevni tečaj samoobrambe, kjer smo se lotili spoznavanja uporabe plinskega razpršilca.

Danes vam bi radi podali nekaj praktičnih napotkov glede uporabe plinskih razpršilcev, pred tem pa bi radi pohvalili udeležence tečaja, ki so zelo zagreto poslušali teoretični del, še bolj zavzeto vadili posamezne drile, še posebej pa moramo pohvaliti njihovo vedoželjnost, ker so vedno znova in znova postavljali zelo kakovostna vprašanja. Naslednji enodnevni tečaj samoobrambe bo predvidoma januarja ali februarja 2024 in v planu imamo, da bi jih izvajali mesečno. No, dajmo si ogledati nekaj praktičnih napotkov glede plinskega razpršilca:

1. Kadar se zavedamo, da hodimo v okolju, ki je znano po kriminalu in čudnih ljudeh, je prav, da imate plinski razpršilec že v roki. Po domače, če spadate med tiste, ki hodijo ponoči na jogging in v temi sprehajate svojega psa, je prav, da imate plinski razpršilec že v roki. S tem si prihranite dragocene sekunde, ko ste ga prisiljeni uporabiti, ker vam ni treba brskati po žepu in ga iskati.

 

2. Plinski razpršilec ne spada v torbico ali na dno urbanega nahrbtnika. Plinski razpršilec spada v žep, vedno v isti žep, vedno na isti strani.


3. Najtežje je zavzeti utrdbo, če ta premore več obrambnih zidov, saj je potrebno premagati posadko na vsakem obrambnem zidu posebej, preden se lahko napadalci prebijejo do same trdnjave. Smiselno je podobno razmišljati, ko gre za samoobrambo. Dobro je imeti več "obrambnih zidov". Če je plinski razpršilec vaš edini obrambni zid, je to gotovo boljše, kot če obrambnega zida sploh nimate. Kljub temu se vprašajte, kaj lahko storite, da bi pridobili več takšnih zidov. Dodaten obrambni zid je lahko znanje golorokega bojevanja. Dodaten obrambni zid je lahko lesena pohodniška palica v avtu, ki jo lahko uporabimo tudi za samoobrambne namene. Dodaten obrambni zid je lahko vaše zavedanje okolice (slušalke na ušesih in buljenje v mobitel lahko izničijo vse vaše obrambne zidove, ker ste v svojem fantazijskem ali online svetu, ne pa tukaj in zdaj). Več delujočih obrambnih zidov pomeni večja varnost.


4. Nekateri uporabljajo plinski razpršilec tako kot sabljači svojo sabljo, sabljo držijo v roki, ki je bližje nasprotniku. Drugi prisegajo na to, da mora biti plinski razpršilec v roki, ki je bolj oddaljena od nasprotnika, zato, da lahko po potrebi s sprednjo roko po potrebi odrinemo nasprotnika in ga potem "popisamo" ali pa, da ga držimo na razdalji. Trenirajte oba pristopa, ker je resnica verjetno nekje v sredini, v smislu, da enkrat deluje prva varianta boljše, drugič druga, odvisno od situacije.


5. Sprejmite dejstvo, da določen odstotek ljudi sploh ni občutljiva na plinski razpršilec. Zato je koncept "več obrambnih zidov" tako pomemben. Če plan A ne deluje, imejte pripravljen plan B.


6. Plinski razpršilec ne deluje nujno takoj. Pri nekaterih napadalcih se pokažejo učinki plinskega razpršilca šele po nekaj sekundah, če imate smolo in ste naleteli na kakšnega osebka iz 5. točke, pa nikoli. Zato "popipsan" nasprotnik še ni nujno onesposobljen nasprotnik.


7. Takoj po uporabi plinskega razpršilca se je dobro umakniti iz linije napada nasprotnika, ker se ta lahko še vedno zažene tja, kjer vas je nazadnje videl. Če imate smolo in vas ujame, se bosta potem oba jokala. Kako se sploh pospreja nasprotnika. Teorij je več? Nekateri prisegajo na to, da je treba napadalca posprejati po horizontalni liniji od enega ušesa do drugega, drugi trdijo, da je treba sprejati bolj v smeri gor dol, torej po liniji čelo, nos, usta, grlo, meni osebno je všeč kombinirani pristop, ko s sprejom narišete križ (po načelu "V IMENU OČETA IN SINA...)


8. Nujno trenirajte tudi scenarije, ko se že dogajajo razni zapleti (verbalni, fizični) in je treba iz žepa potegniti plinski razpršilec naknadno. V teh primerih si je pogosto potrebno ustvariti neko večjo razdaljo med napadalcem in vami kakor veste in znate. Večja razdalja pomeni več časa za reorganizacijo in lažjo obrambo, ki pa še vedno ni nujno lahka ????! Zato sem prav za namen tečaja izdelal ekološko razgradljive vadbene plinske razpršilce iz leske, da smo vadili poteg plinskega razpršilca, ustrezno ustvarjanje prostora in ustrezne ostale reakcije. Obstajajo tudi vadbeni plinski razpršilci, ki so pogosto tudi drugačne barve in so napolnjeni z vodo, da se lahko vadeči dejansko pošpricajo na varen način.


9. Vem, da ta točka ne bo popularna, a jo moram na tem mestu kljub temu omeniti. Če ste se uspešno branili s plinskim razpršilcem in ste mnenja, da si je "prasec" (napadalec) to res zaslužil in naj se znajde, kakor ve in zna, potem, ko je bil popipsan, je to sicer razumljiv čustven odziv glede na pretekle dogodke, vendar je bolj pametno organizirati in poklicati ustrezno medicinsko pomoč za napadalca (kaj, če je astmatik in to pomoč dejansko potrebuje?). Pa še v razmislek, kaj menite, je boljše, da po uporabi plinskega razpršilca v samoobrambne namene prvi pokličete policijo vi ali "prasec"?


10. Ni seksi, je pa dobro vedeti, da ne naredimo usodnih napak v kritičnih trenutkih:
Silobran (kopirano iz Wikipedije, kjer si lahko še bolj podrobno vse skupaj preberete) je pravni izraz za napad na življenje in telo, storjen kot posledica obrambe. Po slovenskem kazenskem zakoniku (Uradni list RS 95/2004 z dne 27. 8. 2004) je silobran v 11. členu opredeljen tako:
1. Ni kaznivo dejanje tisto dejanje, ki je storjeno v silobranu.
2. Silobran je tista obramba, ki je neizogibno potrebna, da storilec odvrne od sebe ali koga drugega istočasen protipraven napad.
3. Storilec, ki je prekoračil meje silobrana, se sme kaznovati mileje; če pa je prekoračil silobran zaradi močne razdraženosti ali prestrašenosti, povzročene z napadom, se mu sme kazen tudi odpustiti.
Za konec pa še to, tukaj gre za skupek informacij, ki sem jih uspel zbrati in če ima kdo kaj za dodati, bom seveda vesel, saj so različni pogledi dobrodošli, debata pa je prav tako zaželena.


Veseli bomo, če podprete projekt MODERNI SAMURAJ in na FBju kliknete FB gumbek SLEDI in/ali DELI. Prav tako ne pozabite na vse socialne medije Fight club Ljubljana.


osebni trener boks-kickboxing
utrip sampiona
boks-za-otroke-ljubljana
troia logo1
konex
razgibajmo-ljubljano-logo