Boks

Boks je eden bolj poznanih in razširjenih borilnih športov. V obliki, ki je danes najbolj razširjena, se je razvil v Angliji, zato ga včasih imenujejo tudi angleški boks, nekateri ga imenujejo tudi klasični boks.

boks-trening-ljubljana

 

A champion is someone who gets up when he can't.
Jack Dempsey

 

Zgodovina

Način borjenja, pri katerem se nasprotnika udarjata s pestmi, je zelo star. Najstarejše upodobitve golorokega boksa segajo v tretje tisočletje pred našim štetjem, prve upodobitve borcev z zaščitenimi rokami pa so nastale okoli leta 1500 pr.n.št. Boksanje so poznali tudi v stari Grčiji in Rimu in sicer v zelo različnih oblikah – kot olimpijski šport, kot vadbo za splošno telesno pripravo vojščakov in kot eno od gladiatorskih disciplin, torej kot borbo na življenje in smrt. V različnih obdobjih starorimskega cesarstva in tudi kasneje je bil boks iz verskih in pravnih razlogov prepovedan, a se je kljub temu ohranil skozi stoletja do današnjih dni. Sodobno obliko je boks dobil v Angliji, kjer se je začel pospešeno razvijati v poznem 17. stoletju. Takrat je bil še vedno prepovedan in v praksi večkrat povezan z nelegalnimi stavami in nemiri na tekmovanjih, pa vendar čedalje bolj priljubljen. Konec 19. stoletja so v boks vpeljali večje spremembe, ki so mu dokončno nadele današnjo podobo (dolžina rund, desetsekundno štetje, oblika in velikost rokavic in naprej nagnjeni stav z rokami blizu obraza). V 20. stoletju si je boks zahvaljujoč močni reguliranosti borb končno izboril legalnost in tudi ugleden položaj v športni sferi, amaterski boks je tudi priznan olimpijski šport, zaradi tega ga imenujemo tudi olimpijski boks.

 

Tehnike

V boksu poznamo tri vrste ročnih udarcev (direkt, kroše in aperkat) in različne obrambe pred temi udarci (blokade, izpeljave, ustavljanja, izmiki in eskivaže). Pri borbi so nepogrešljivi tudi koraki, s katerimi se nasprotnika približujeta, oddaljujeta ali izmikata vstran. Če se borca približata na razdaljo, s katere ne moreta več zadajati direktnih udarcev (saj sta si bližje kot za dolžino iztegnjene roke), se lahko borba za nekaj časa odvija tudi v klinču. Gre za nekakšno obliko prijemalne tehnike, pri kateri borec skuša nasprotnika objeti tako, da njegove roke pritisne ob njegovo telo in mu s tem začasno prepreči zadajanje udarcev.
V boksu je dovoljeno udarjati le s členki stisnjene pesti, prepovedano pa je udarjati z drugimi deli roke ali z glavo in seveda brcati. Prav tako niso dovoljeni kakršnikoli udarci pod pas, v hrbet, v zadnji del glave in vratu ali v predel ledvic. Prepovedano je tudi potiskati, spotikati ali držati nasprotnika, medtem ko ga udarjamo.

 boks-sparing-ljubljana

  

Boxing is the ultimate challenge. There's nothing that can compare to testing yourself the way you do every time you step in the ring.  
Sugar Ray Leonard

 

Oprema pri klasičnem boksu oz. olimpijskem boksu

Pri boksu se uporablja rokavice, ki so različnih velikosti in teže. Vrsto rokavic se določi za posamezen dvoboj, pri čemer so manjše in bolj lahke rokavice praviloma bolj nevarne, saj je z njimi možno zadajti močnejše udarce. Pod rokavicami se nosi povoje, ki dodatno ščitijo kosti v dlaneh in zapestje. Tekmovalci so obuti in nosijo ščitnik za zobe. Profesionalni boksarji tekmujejo brez čelade in obvezno z razgaljenim zgornjim delom telesa, amaterji pa morajo nositi čelado. Pri treningu boksa se uporablja različne pripomočke (fokuserji , boksarske vreče, hitre žoge...), zelo pomembna pa je tudi splošna telesna priprava.

 

Tekmovanja

Boksarski dvoboji se odvijajo v ringu. Tekmovalci tekmujejo ločeno po kategorijah. O zmagovalcu odločajo sodniške točke, lahko pa tudi knockout (tekmovalec se ne dvigne v času sodnikovega štetja) ali tehnični knockout (tekmovalec je preveč izmučen ali poškodovan, da bi lahko nadaljeval borbo). Borbe po pravilih olimpijskega boksa imajo 3 ali 4 runde po 3 oz. 2 minuti, sodniki pa upoštevajo predvsem tehnično podkovanost borcev, torej čiste zadetke, pri čemer je pomembna moč udarca oz. zadetka. Profesionalne borbe trajajo od 6 do 12 rund in se od združenja do združenja razlikujejo.

 

Boks v našem klubu

Treningi so zasnovani zelo dinamično. Vsi udeležnci programa hitro pridobijo kondicijo in znanje osnovnih tehnik, ki so zelo pomembne pri nadaljnem šolskem sistemu učenja. Naše treninge odlikuje uspešna šola boksa v katero se lahko vključijo začetniki in nadaljevalci, vsi treningi potekajo v Ljubljani. Za tiste, ki že imajo znanje v boksu so na voljo tudi prosti treningi boksa, kjer je več poudarka na individulanem delu. Posebne treninge organiziramo tudi za tekmovalce/ke, kjer se trenerji v večji meri posvetijo tekmovalčevi tehniki, taktiki in pripravljenosti.

 

Trening boksa je razdeljen na štiri osnovne enote:

01. Dinamično ogrevanje, shadow boks, delo s kolebnico

02. Šola boksa - po programu v parih izvajamo določene prvine boksa

03. Sparingi, borbe - izvajamo kontrolirane lahko kontakne (na dotik) sparinge, kjer v realnem gibanju preizkušamo naučene tehnike.

04. Zakjuček - vaje za moč, raztezanje


Treninge boksa kombiniramo tudi z boksarskimi rekviziti - fokuserji, speed ball-i, vrečami za boks, ....

 

Treninge boksa izvajamo na različnih lokacijah po Ljubljani 

Boks za osnovnošolce - osnovna šola boksa

Z začetkom vsakega šolskega leta se prične tudi Osnovna šola boksa, torej treningi boksa, namenjeni osnovnošolcem od 6. do 9. razreda. Treningi se sprva odvijajo dvakrat na teden, pod vodstvom izkušenega trenerja.

Pričnemo zmeraj s tipičnim ogrevanjem (kolebnica, tek in dinamično raztezanje), nato sledi učenje in izvajanje različnih tehnik udarcev in obrambe, pa tudi nadzorovani sparingi (torej simulacije borbe). Na začetnem nivoju se vsi udarci izvajajo izključno na dotik, pa tudi sicer je na treningih dobro poskrbljeno za varnost – uporablja se potrebna zaščita, ob tem pa vsakega člana nadzoruje trener, ki skrbi za pravilnost in varnost izvedbe. Sam boks kot šport ima dokazanih veliko pozitivnih učinkov, kot je sproščanje napetosti in izboljšanje pozornosti ter odzivnosti, hkrati pa otroku pomaga, da vstopi v zdrav in športen način življenja ter se že zgodaj, skozi razvedrilo navadi potrebne discipline. Na treningih zmeraj težimo k ohranjanju sproščenega in prijateljskega vzdušja, tako med varovanci, kot tudi do trenerja.

Vsakemu članu, ki pokaže željo in voljo, da bi se preizkusil na tekmovanjih, to omogočimo tudi z dodatnimi, tekmovalnimi treningi. Ti se odvijajo na nekoliko resnejšem nivoju, tudi udarci postanejo nekoliko močnejši, vendar je zato tako na treningih kot na tekmah dodatno poskrbljeno za varnost tekmovalcev. Obvezna je čelada, večje rokavice, pa tudi sodniki in delegat so pri sojenju pozorni tako glede varnosti, kot tudi »fair play-a«.

 

Ne prezrite

osebni trener boks-kickboxing

utrip sampiona

boks-kickboxing-mma-ljubljana

boks-za-otroke-ljubljana

troia logo1

konex

razgibajmo-ljubljano-logo