Boks

Boks je odlična rekreacija s katero lahko sproščamo odvečno energijo in stres, hkrati pa se naučimo tudi samoobrambe. V našem klubu se lahko udeležite rekreativnih treningov, za vse, ki bi se radi preizkusili v tekmovalnih vodah pa nudimo tudi kvalitetne tekmovalne programe.

boks-trening-ljubljana

 

A champion is someone who gets up when he can't.
Jack Dempsey

 

Boks v Fight clubu Ljubljana

V našem klubu že vrsto let ponujamo kvalitetne treninge boksa na vseh nivojih za vse starostne kategorije. V samem začetku smo izvajali treninge boksa kot posebne treninge ročne tehnike, ko pa smo se leta 2009 pridružili Boksarski zvezi Slovenije smo tudi uradno pričeli izvajati treninge olimpijskega boksa. Z vključitvijo v boksarsko zvezo smo pričeli tudi tekmovati in z bogatim znanjem hitro nanizali rezultate. Že prvo leto smo imeli v svojih vrstah državnega prvaka, v letu 2011 pa smo prvič nastopili na velikem tekmovanju - Evropskem prvenstvu za mladince. Vsa leta do danes smo stremeli k boljšim rezultatom prav tako pa smo izboljševali naše rekreativne programe. V letu 2021 smo nastopali tudi v Regionalni boksarski ligi, ki je bila formirana na področju bivše Jugoslavije. V zgornji borbi nas je zastopal Aljaž Šircelj.

 

 

Od leta 2016 naprej smo bili zelo dejavni pri popularizaciji boksa po celi sloveniji in hkrati v Ljubljani. Preko revije Polet, ki je bila priloga dnevnika Delo smo napisali kar nekaj člankov na temo boksa.

 

Tehnike v boksu

V boksu poznamo tri vrste ročnih udarcev (direkt, kroše in aperkat) in različne obrambe pred temi udarci (blokade, izpeljave, ustavljanja, izmiki in eskivaže). Pri borbi so nepogrešljivi tudi koraki, s katerimi se nasprotnika približujeta, oddaljujeta ali izmikata vstran. Če se borca približata na razdaljo, s katere ne moreta več zadajati direktnih udarcev (saj sta si bližje kot za dolžino iztegnjene roke), se lahko borba za nekaj časa odvija tudi v klinču. Gre za nekakšno obliko prijemalne tehnike, pri kateri borec skuša nasprotnika objeti tako, da njegove roke pritisne ob njegovo telo in mu s tem začasno prepreči zadajanje udarcev.
V boksu je dovoljeno udarjati le s členki stisnjene pesti, prepovedano pa je udarjati z drugimi deli roke ali z glavo in seveda brcati. Prav tako niso dovoljeni kakršnikoli udarci pod pas, v hrbet, v zadnji del glave in vratu ali v predel ledvic. Prepovedano je tudi potiskati, spotikati ali držati nasprotnika, medtem ko ga udarjamo.

 boks-sparing-ljubljana

  

Boxing is the ultimate challenge. There's nothing that can compare to testing yourself the way you do every time you step in the ring.  
Sugar Ray Leonard

 

Oprema, ki jo potrebujete na treningih klasičnega oz. olimpijskega boksa

V osnovi potrebujete navadno športno opremo, torej kratke hlače in kratko majico, ter dvoranske superge. Pri boksu se uporablja rokavice, ki so različnih velikosti in teže. Ločimo rokavice, ki so predpisane za tekmovanja in rokavice, ki se uporabljajo za rekreativne treninge. Pri vpisu v naše programe vsak posameznik prejme brezplačne kvalitetne rokavice za začetne treninge. Pod rokavicami se nosi povoje, ki dodatno ščitijo kosti v dlaneh in zapestje. Na treningih priporočamo tudi ščitnik za zobe, ki je obvezen pri sparingih. Na vsakem treningu uporabljamo tudi kolebnico kot nepogrešljiv bokarski rekvizit.

Na višjem in tekmovalem nivoju programov se uporablja tudi čelade in ščitnike za genitalije, predvsem takrat ko se izvaja tekmovalne boksarske sparinge. Priporočljivo je imeti tudi boksarske hlače in primerno majico ter boksarske superge, s katerimi lažje izvajamo boksarske treninge.

 

 

Rekreacija za vse starostne skupine

Boks je odlična rekreacija, ki je ob pravem pristopu trenerja primerna za vse starostne skupine. Boksarske programe izboljšujemo in poglabljamo v okviru Boksarske akademije, ki je naša šola boksa. V rekreativnih programih po stopenjskem programu prenašamo znanje na vse udeležence in tako vsakemu članu na pravi način približamo boks. V osnovi se lotimo boksa s senco (ang. Shadow boxing), ki mu dodajamo posamezne korake in udarce. Ko nadenemo rokavice in začnemo izvajati tehnike v parih težimo k kontroliranim izvajanjem tehnik. Kontrola je osnova za sproščeno izvajanje kvalitetnih treningov boksa. Po programu predelujemo razne udarce in obrambne prvine, ki jih kasneje speljemo v kontrolirano preigravanje tehnik in v končni fazi v sparinge.

V letu 2012 so iz televizije Šport TV posneli zanimiv utrinek iz našega treninga boksa za začetnike, ki se je bolj za šalo kot zares za udeleženca treningov ni končal dobro :)

 

Boks v naših programih

Treningi so zasnovani zelo dinamično. Vsi udeleženci programa hitro pridobijo kondicijo in znanje osnovnih tehnik, ki so zelo pomembne pri nadaljnem šolskem sistemu učenja. Naše treninge odlikuje uspešna šola boksa v katero se lahko vključijo začetniki in nadaljevalci, vsi treningi potekajo v Ljubljani. Za tiste, ki že imajo znanje v boksu so na voljo tudi prosti treningi boksa, kjer je več poudarka na individulanem delu. Posebne treninge organiziramo tudi za tekmovalce/ke, kjer se trenerji v večji meri posvetijo tekmovalčevi tehniki, taktiki in pripravljenosti.

 

Trening boksa je razdeljen na štiri osnovne enote:

01. Dinamično ogrevanje, shadow boks, delo s kolebnico

02. Šola boksa - po programu v parih izvajamo določene prvine boksa

03. Sparingi, borbe - izvajamo kontrolirane lahko kontakne (na dotik) sparinge, kjer v realnem gibanju preizkušamo naučene tehnike.

04. Zakjuček - vaje za moč, raztezanje


Treninge boksa kombiniramo tudi z boksarskimi rekviziti - fokuserji, speed ball-i, vrečami za boks, ....

 Trening boksa v Ljubljani

Treninge boksa izvajamo na različnih lokacijah po Ljubljani 

Del naše šole boksa smo posneli in posnetke dodali na youtube 

 

 

Šola boksa - boksarska akademija, ki smo jo predstavili na Youtube kanalu je v alinejah povzeta spodaj:

 

Boks za otrok in osnovnošolce - osnovna šola boksa

Z začetkom vsakega šolskega leta se prične tudi šola boksa - Boksarska akademija, torej treningi boksa, namenjeni otrokom od 5 do 14 let. Treningi se sprva odvijajo dvakrat na teden, pod vodstvom izkušenega trenerja.

Pričnemo zmeraj s tipičnim ogrevanjem (kolebnica, tek in dinamično raztezanje), nato sledi učenje in izvajanje različnih tehnik udarcev in obrambe, pa tudi nadzorovani sparingi (torej simulacije borbe). Na začetnem nivoju se vsi udarci izvajajo izključno na dotik, pa tudi sicer je na treningih dobro poskrbljeno za varnost – uporablja se potrebna zaščita, ob tem pa vsakega člana nadzoruje trener, ki skrbi za pravilnost in varnost izvedbe. Sam boks kot šport ima dokazanih veliko pozitivnih učinkov, kot je sproščanje napetosti in izboljšanje pozornosti ter odzivnosti, hkrati pa otroku pomaga, da vstopi v zdrav in športen način življenja ter se že zgodaj, skozi razvedrilo navadi potrebne discipline. Na treningih zmeraj težimo k ohranjanju sproščenega in prijateljskega vzdušja, tako med varovanci, kot tudi do trenerja.

Vsakemu članu, ki pokaže željo in voljo, da bi se preizkusil na tekmovanjih, to omogočimo tudi z dodatnimi, tekmovalnimi treningi. Ti se odvijajo na nekoliko resnejšem nivoju, tudi udarci postanejo nekoliko močnejši, vendar je zato tako na treningih kot na tekmah dodatno poskrbljeno za varnost tekmovalcev. Obvezna je čelada, večje rokavice, pa tudi sodniki in delegat so pri sojenju pozorni tako glede varnosti, kot tudi »fair play-a«.

 

 

Tekmovalni boks v našem klubu

Takoj po vstopu v Boksarsko zvezo Slovenije v letu 2009 smo pričeli s tekmovanji in že prvo leto dobili državnega prvaka.

 

Ne prezrite

osebni trener boks-kickboxing

utrip sampiona

boks-kickboxing-mma-ljubljana

boks-za-otroke-ljubljana

troia logo1

konex

razgibajmo-ljubljano-logo