MMA (mešane borilne veščine)

 
V klubu organiziramo kakovostne in varne treninge MMA- ja (mešanih borilnih veščin).

 

Kaj je MMA?

Kratica MMA prihaja iz angleškega izraza ''mixed martial arts'', kar bi lahko prevedli kot kombinirane borilne veščine oz. mešane borilne veščine. Gre za nabor prijemalnih in udarjalnih tehnik, ki izvirajo iz različnih osnovnih veščin in se v borbi precej poljubno kombinirajo. Borba po pravilih MMA je polnokontaktna borba.

 mma-trening

 

The one who doesn't fall never stands up. It happened that people made me an idol. But everybody loses. I'm just a human being. And if it's God's will next fight, I'll win.
Fedor Emelianenko

Zgodovina MMA

MMA kot ga poznamo danes, se je razmahnil v 90-ih letih prejšnjega stoletja, skozi serijo borb pod okriljem Ultimate Fighting Championship in Pride Fighting Championship. Namen teh tekmovanj je bil soočiti borce različnih tehnik neoborožene borbe in tako ugotoviti, katera je v resničnem boju najbolj učinkovita. Sprva je bilo pravil in prepovedi zelo malo, kasneje pa so jih nekaj dodali in nastal je sodobni MMA. Predniki MMA pa so obstajali že prej. Mednje lahko štejemo starogrški pankration iz 7. stoletja pred našim štetjem, soočenja evropskih bokserjev in rokoborcev v 19. stoletju, brazilski vale tudo iz 20-ih let prejšnjega stoletja in prizadevanja slovitega Bruca Leeja, ki je v 60-ih in 70-ih stremel k združevanju različnih borbenih stilov.

Tehnike v MMA

Borba po pravilih MMA ima širok nabor dovoljenih tehnik, zato je zelo atraktivna, o čemer pričajo tudi rekordi televizijske gledanosti, ki je v zadnjih letih presegla vsa pričakovanja.

Borba v MMA se lahko odvija stoje, v klinču ali na tleh. Zato so dovoljeni mnogi različni elementi:

  • udarci in brce s pestmi, komolci, koleni, stopali in drugimi deli telesa, ki se lahko izvajajo tako v stoječem kot partnernem delu borbe,
  • meti in rušenja,
  • potiskanje in vlečenje,
  • razni vzvodi, davljena in končni prijemi.

 

 

Prepovedi v MMA borbah se razlikujejo glede na to, katera organizacija pripravlja tekmovanje. Večinoma pa ni dovoljeno pljuvati, gristi, praskati, vtikati prste v oči, udarjati v mednožje in ledvični predel, udarjati z glavo, s prsti segati v usta nasprotnika in delati vzvode na sklepe prstov. Sprva so bila pravila v MMA zelo ohlapna, a se je kmalu izkazalo, da določene nevarne prvine ne pripomorejo k atraktivnosti borbe. Z nekaj več dodanimi pravili so v MMA spodbudili športno borbo, ki je gledalcem namesto na cesti ''vzgojenih'' borcev brez tehničnega znanja ponudila dobro pripravljene in tehnično podkovane športnike.

Ker se zavedamo, kakšne posledice lahko ima napačna raba določenih tehnik, se treningov lotevamo s kar največjo odgovornostjo. Ne želimo namreč, da bi v klubu prihajalo do poškodb. Prav tako ne želimo zlorab športnega znanja v neetične namene, zato vseskozi vcepljamo borcem občutek odgovornosti do drugega.

 

Oprema

MMA borci nosijo rokavice, ki pokrivajo hrbtišče roke in členke ter tako varujejo pred pretiranimi poškodbami pri boksanju. Prsti (lahko pa tudi dlan) so odkriti, kar omogoča prijemanje nasprotnika. Predpisana oblačila na tekmovanjih MMA so kratke hlače, na treningih nosimo tudi kratke majice in zaščitno opremo - ščitnik za zobe, ščitnike za golenico, suspenzor. Pri udarjalnem delu treningov MMA-ja uporabljamo boksarske rokavice saj je pri močnejših udarcih vadba na ta način bistveno bolj varna. Na treningih in tekmah so borci/ke običajno bosi/e.

 

Tekmovanja

V MMA so na samem začetku nastopali borci zelo različnih tehnik – od sumo borcev do kickbokserjev – ločeni po kategorijah. V 90-ih letih prejšnjega stoletja so bili najbolj uspešni rokoborci in borci brazilskega ju-jitsa. S popularizacijo MMA pa so se oblikovali posebni treningi za MMA borbe, ki vključujejo vse elemente neoborožene borbe. Seveda ima vsak posameznik svoje preference in skuša borbo obdržati v tistem delu (stoječem ali parternem), ki mu najbolj odgovarja. Potrebna pa je tudi dobra priprava v preostalih tehnikah, saj bo del borbe gotovo potekal tudi v položaju, ki mu ne ustreza.

 

MMA treningi in borbe so vse bolj popularnii saj predstavljajo prav poseben izziv pri premagovanju samega sebe

 

Kako se v MMA borbi odloči o zmagi? Če sta nasprotnika precej izenačena, po preteku časa, ki je predviden za borbo, o zmagi odločajo sodniki. Tekma se lahko prekine in odloči predčasno, če je eden od tekmovalcev huje poškodovan, knockoutiran ali se preda. Točna pravila in prepovedi za posamezno borbo pa so določena s strani organizatorja tekme.

V Sloveniji je bila v letu 2011 formirana MMA liga, ki je prilagojena stopnji znanja in času treniranja posameznega borca. Pravila Slovenske MMA lige v začetni stopnji določajo, da so dovoljeni le udarci po telesu in nogah, kar je bil zelo varen način borbe po MMA pravilih. V glavo so bili v tej verziji tekmovanja vsi udarci prepovedani. Na drugi stopnji tekmovanja so bili dovoljeni udarci tudi v glavo, s tem da je bila predpisana čelada, ki je bila za začetku zaprta. Na kasnejših tekmovanjih je bila prav tako predpisana čelada, ki pa ni imela zaščintega vizija. Ekipa FCL je od samega začetka redno nastopa na teh tekmovanjih in imeli smo tudi prvake v različnih kategorijah. V letu 2017 se je Slovenska MMA liga prekinila in ni bilo več organiziranih tekmovanj.

 

mma-tekma

 

V letu 2019 je v Slovenijo prišla ideja o nadaljevanju amaterske MMA lige pod imenom Valhalle amateur leage - Valhalle amaterska liga. Prvo tekmovanje je bilo organizirano v Celju, kjer je uspešno nastopila tudi FCL ekipa.

 

 


Pred več kot desetimi leti smo zaćeli aktivno sodelovati v Slovenski MMA ligi in MMA borbah

 

 

MMA v našem klubu

Na treningih preko igre preigravamo elemente športne borbe. Največ treninga se izvaja v parih, kar nekaj časa pa posvetimo tudi ustrezni fizični pripravi (vaje za moč, motoriko, gibljivost itd).

Na treningih kombiniramo udarjalne - stand up (boks, kickboks) in prijemalne tehnike - grapling in ground (judo, BJJ, rokoborba). Ker smo v klubu specializirani za udarjalne tehnike (stand up tehnnike) , se na  treningih preigrava vse možne udarce v povezavi z raznimi prijemalnimi tehnikami (grapling in ground tehnike), rušenji, meti in prehodi borbe na tla. Dva treninga na teden sta namenjena tudi prehodu iz stoječe borbe na tla in borbi na tleh. Pri borbi na tleh uporabljamo tako prijemalne tehnike (judo, bjj, juijitsu, rokoborba) kot udarjalne tehnike.

Aktualen urnik treningov začetnih in nadlajevalnih programov MMA si lahko pogledate v rubriki Urnik in lokacija

 

Samoobrambni vidik

Več o samoobrambi in samoobrambnem vidiku si lahko preberete v posebni rubriki.

 

 

Ne prezrite

osebni trener boks-kickboxing

utrip sampiona

boks-kickboxing-mma-ljubljana

boks-za-otroke-ljubljana

troia logo1

konex

razgibajmo-ljubljano-logo